Hoppa till innehåll

Bra löparskor för terräng och skog

Även om de flesta av oss är omgivna av asfalt dagligen, kommer det att vara värt att ta en promenad på fälten eller närmaste skog för att springa lite i terrängen.

Att springa i skogen har några stora och tydliga fördelar för både kropp och humör.
Här växlar du snabbt mellan olika steg och du måste fokusera mer på att planera nästa steg, detta gör att springa i skogen enligt mig är mycket roligare än att springa längs vägen.

Dynafit WS Feline Vertical är ett par snygga löparskor för damer, som är konstruerade för snabb löpning på kort och medeldistans i tuff terräng med branta stigningar, lera och sten. Den revolutionerande designen av hälarna, i kombination med Megagrip från Vibram®, ger utmärkt grepp på våta ytor tillsammans med optimal friktion under foten. Med denna konstruktion kan användaren utnyttja 100% av benkraften.

Dynafit WS Feline Vertical /Outdoorexperten.se
Nyhet från Nike: Nike Air Zoom Pegasus 36 Trail / Nike.se
Att springa i skogen är bra träning, men bra skor för dämpning och grepp är viktigt
Salomon Speedcross 5 / Outnorth.se

Välj den typ av löparskor som passar dig, om du gillar lättpromenader ibland i fint väder eller använder skogen för träning, är ofta en textil löparsko för terräng ett bra val.

Hoka One One M Mafate Speed 3 är en robust trailrunningsko i herrmodell med skicklig prestation på tekniska terränger. Ovandelen av mesh är tillverkad av återvunnen polyester och är förstärkt med en H-ramkonstruktion för en anpassad passform. KPU-gjutna lager har strategiskt placerats ovanpå meshen för att ge foten ett skyddande stöd. Trailskon har en dynamisk, textil-plysch för stretchig, fotkramande komfort som dessutom är designad med en andningsbar, perforerad sektion.

Hoka One One M Mafate Speed 3 /Outdoorexperten.se

Bra naturupplevelser och motivation

Vi kommer att gå lite längre in på varför löpning i terräng och skog är så bra för muskler och kropp, men för mig kommer upplevelsen av att springa i naturen fortfarande vara den viktigaste faktorn. När du springer i skogen känner du de varierande temperaturerna, luktarna och omgivningarna du inte hittar när du springer längs gatan eller bredvid vägen.

Mammut Saentis Low Women / Outdoorexperten.se

Hastighetsupplevelsen är också större, du springer mer koncentrerad och varierad. Nästa steg är planerat för att undvika att trampa på eller glida på en mossbelagd sten. Alla dessa små saker får det att kännas som att du ”flyger” genom skogen, vilket ökar motivationen och löpglädjen.

Hoka One One – Torrent / Outdoorexperten.se

Det är tyngre men hälsosammare

Att springa i kuperad terräng, eller i en skog full av rötter, kuperad terräng, stenar och smala stigar blir naturligtvis tyngre än att springa längs vägen. När man springer i skogen blir det svårare att hitta en naturlig ”rytm” för löpning. Eftersom du måste vara vaksam och anpassa löpningen till terrängen och ytan blir det mer tröttsamt att springa i naturen. Fortfarande kommer längdåkning att vara bättre för dig.

Den mjuka och naturliga ytan minskar belastningen på kroppen och dämpar påverkan avsevärt jämfört med att köra på asfalt eller längs vägen. Samtidigt blir du starkare i kropp och muskler, särskilt små stödmuskler som hjälper till att stabilisera ben, ben och fötter. Detta i sin tur hjälper till att förhindra framtida skador.

Nike Air Zoom Terra Kiger 6 / Nike.se
Lätta och högpresterande trailrunskor för damer /Outdoorexperten.se

Bra tips för löpning i terrängen

Om du springer i terrängen måste du ändra löpstil, det fasta tempo och rytm du behåller när du springer på asfalt, för i skogen och i terrängen måste du springa mer dynamiskt och justera löpstegen efter förhållanden , ytor och hinder.

  • Använd skor med bra dämpning. För även om löpning i skog och terräng ger mer dämpning naturligt än löpning på asfalt, kommer du ofta till sektioner som kräver bra dämpning och en hård sula, till exempel när du träffar rötter och stenar i hög hastighet.
  • Använd skor med bra grepp. Du måste ofta byta riktning snabbt och det kan finnas hala områden där bra grepp är viktigt. Att kliva över, glida eller snubbla är inte roligt när du har hög hastighet och är omgiven av träd, rötter och stenar.
Svåra delar, men ger en hög känsla av hastighet och mer aktiv löpning

Om du springer med kortare steg än vanligt har du större möjligheter att anpassa dig till terrängen, då kan du lättare vända dig bort från hinder och hoppa över rötter, stenar eller lerdammar.
Om du använder korta, snabba steg i kombination med ett högre benlyft än normalt undviker du också att snubbla eller fastna i rötter som kan sticka ut något från marken.

Bra löparskor är också viktiga. Även om ytan i terrängen minskar löpslitage mycket mer än genom att köra på asfalt, bör du ändå investera i ett par bra löparskor som är avsedda för just längdskidor. Sådana skor ger bra dämpning och har samtidigt ett bättre mönster som ger ett bra grepp när du springer över lövverk, rötter, hala stenar eller barnnålar.

Pegasus Trail från Nike är en helt ny löparsko, speciellt utformad för löpning i terrängen. Här har man fått tips och feedback från längdskidåkare för att designa så bra löparskor för skog och terräng som möjligt.
Pegasus trailskorna är bra på spåret och ger mycket grepp även på lösa, våta och leriga ytor. De har en högre klack än vanliga löparskor och känns mycket stödjande över grov ojämn mark.

För män: Pegasus Trail – Nya vandringsskor från Nike / Nike.se

Läs gärna mer om Hur man torkar kläder, skor och kläder snabbt på camping och vandring, Uppblåsbar kajak – både praktisk och rolig och Starka elektriska skotrar med kraftfull motor.