Hoppa till innehåll

Ladda båten via solceller – Solpanel för båt

Om du monterar solceller på båten kan du underhålla och ladda båtens batterier när vädret är fint, så att du alltid kan ladda ur fulladdade batterier. Efter att nyligen ha köpt en begagnad segelbåt med ett skadat batteri som måste bytas ut fick jag reda på att jag själv vill montera solceller på min båt.

Dessa laddar inte bara mina batterier medan båten är dockad, men de kommer också att förlänga batteriets livslängd. Ett bra batteri för båten kostar mycket och då är en solpanel en förnuftig investering som kräver minimalt underhåll.

En flexibel solpanel kommer att vara mycket användbar för en båt. Dessa är solpaneler som kan böjas och därmed passar bra till ojämn form på båtens däck eller tak. Dessa solpaneler från Active Sol Light är också några av de mest prisvärda modellerna som erbjuder mycket kraft för pengarna.

Solpanel som är flexibel och byggd för den marina miljön / Watski.se
Solpaneler från Active Sol Light / Watski.se

Dessa flexibla solpaneler kan böjas upp till 20 grader och gör det därmed möjligt att använda flera områden på båten, till exempel en baldakin eller en krökt överbyggnad.

Vill du ha en super enkel solcellsinstallation i din båt? Solara Move är en solpanel som kan anslutas direkt till cigarettändaruttaget i din båt och ladda gel, agm eller traditionella bly / syrabatterier. Med en maximal effekt på cirka 110 W får du mycket kraft från ett mycket lätt och bärbart paket.

Solara Move kan anslutas direkt till cigarettändaren / Watski.se

Perfekt för dig som inte behöver ha solpanelerna monterade hela tiden i båten utan vill ha en enkel lösning där du bara kan ansluta via cigarettändaren i båten.Mer   ryggsträckor – Sträck ryggen, lossa och förbättra hållningen

Solara M-serien är en annan modell som är lite effektivare och hårdare, den här serien är därför idealisk för dig som ska åka på en lång resa eller vill göra en investering som varar i många år framöver. M-serien är belagd med ett extra skyddande lager, de är flexibla och kan formas efter båten och tål att trampas på.

M-serien från Solera är en särskilt robust serie av marina solpaneler / Watski.se
M-serien från Solera är en särskilt robust serie av marina solpaneler / Watski.se

En annan lösning skulle vara att montera en stel solpanel på fören eller aktern. För aktermontering kan du stanna där du monterar en solpanel eller använda fästen för att fästa en solpanel på en jämnare yta.

Solceller för båtar / Watski.se
Hög infästning för solceller för båtar / Watski.se

Använd en regulator med panelerna. Solpaneler behöver en regulator som styr batteriernas ström och laddning. En styrenhet skyddar mot överladdning, djup urladdning, överbelastning och felaktig polarisering. Många modeller har dessutom praktiska uttag för laddning av mobil etc.

En regulator skyddar batterier och elektronik ombord / Watski.se

Läs mer om Bärbar gasgrill! Mini Gas Grill på propan och butan, Stora tält – Tält för familjen eller stora festivaltält eller Snowboard Kiting – Spännande & fantastisk aktivitet.