Hoppa till innehåll

Hur man renar vatten på camping och vandring

Rent vatten är en nödvändighet för hälsosam hälsa och ibland är det klokt att rena vattnet innan man dricker när man är på en bergsvandring. Vatten och strömmar med döda gnagare kan till exempel vara en smittkälla för harpest , så det är klokt att känna till några metoder för att rena vattnet från bakterier och mikrober.

Använd ett filtreringssystem för att rena vattnet

En av de mest kända metoderna för att rena vatten är att använda ett filtreringssystem. Dessa är vanligtvis lätt bärbara, varierar i komplexitet och kan användas flera gånger.

Katady vattenfiltreringssystem / Outnorth

I ett sådant system passerar vattnet genom en serie filter inuti behållaren. Här avlägsnas sediment och partiklar från vattnet, liksom kemikalier och mikroorganismer, allt baserat på vilken typ av vattenfilter som används.

En mycket enkel lösning är den här kompakta dricksflaskan med ett inbyggt system för vattenrening som också fungerar på höga berg. Drickflaskan renar vattnet genom att tvinga vatten genom filtret och är därför en av få produkter som fungerar lika bra i höjd. Samtidigt är detta vattenreningssystem lätt, kompakt och tar lite plats i påsen.

Geopress vattenreningsflaska


Kan du skapa ditt eget vattenfilter?

Du kan skapa ett ganska effektivt vattenfilter själv genom att till exempel klippa ut botten på en plastflaska och fylla den med saker du ofta hittar runt campingen.https://www.youtube.com/embed/NKgaQfmLvZE?feature=oembed

  • Börja med att skära ut flaskans botten och tryck ner några lager tyg, kaffefilter etc i botten för att fånga de sista orenheterna.
  • Krossa sedan kol från elden. Aktivt kol absorberar föroreningar från vattnet och renar vattnet mycket effektivt. Krossa kolet till sandkornstorlek och ha ett lager av detta i flaskan.
  • Ovanför kolet bör du ha ett sandlager som tar bort de största föroreningarna och partiklarna.
  • På toppen av flaskan fyller du med några större stenar som håller kol och sand på plats.

Ett vattenfiltreringssystem i kombination med kokning ger ett säkert och gott dricksvatten när du är på språng.

Kemtvätt

Produkter som Micropur Quick arbetar genom kemisk rening av vattnet med klor. Ett sådant paket innehåller tabletter som ska lämnas i vattnet i 30 minuter, vilket dödar mikrober och bakterier.

Rengör vattnet med UV-ljus

Användning av ultraviolett ljus (UV) är ett vanligt och mycket effektivt sätt att desinficera dricksvatten. Denna metod dödar och vattenburna infektionskällor såsom mikroorganismer, bakterier och virus genom att förstöra deras cellväggar.

UV-filtreringssystem finns i många former, men små UV-pennor som remsan är mycket trevliga att ta med på resor. Här sätter du helt enkelt in UV-pennan i behållaren och lämnar den på under den rekommenderade tiden.

Steripen UV classic / Outnorth

En stor fördel med denna metod är att du inte behöver använda kemikalier. UV-ljuset å andra sidan tar inte bort föroreningar från dricksvattnet, och om vattnet är fullt av sediment kan det påverka UV-ljusets effekt. Se därför till att rengöra så tydligt som möjligt vatten, filtrera om det behövs i kläder i förväg.

Kan man sterilisera vatten med solen?

Man kan faktiskt använda solen för att sterilisera vatten, men den här metoden är tidskrävande och även med full sol tar en sådan process cirka 6 timmar.

Koka vattnet

Den klassiska, tidlösa och säkra metoden. Att koka vattnet säkerställer säkert dricksvatten, koka upp vattnet i en minut eller tre minuter om du är högre än 1000 meter över havet.