Hoppa till innehåll

Uppblåsbar kajak – både praktisk och rolig

En uppblåsbar kajak är ett mycket roligt och enkelt sätt att komma åt havet och vattnet, även med en liten bil eller saknas takräcke. Med en uppblåsbar kajak behöver du inte tänka på förvaringsutrymme eller hur man transporterar kajaken från plats till plats. Här kan du helt enkelt blåsa upp den eller tömma den för luft och förvara den i en bekväm påse. Det finns flera modeller av uppblåsbara kajaker, vissa kajaker är bra allrounder som kan användas för fritid och nöje, medan andra är till exempel utformade för fiske.

Jag har till och med en uppblåsbar kajak av typen Intex Exlorer som jag är mycket nöjd med. Jag har nu haft detta i tre säsonger både i färskvatten och till sjöss och kan berätta lite om upplevelserna med en uppblåsbar kajak.

Explorer – En prisvärd modell som passar bäst för lugnare vatten / Coolstuff.se

Personligen använder jag min uppblåsbara kajak för korta resor på inlandsvatten, men jag har också tagit den i segelbåten och använt kajaken till sjöss. Vad jag tycker om en uppblåsbar kajak är att de är lätta att bära i bagageutrymmet och att de har tillräckligt låg vikt för att du kan bära dem på ryggen (eller i handen) när du går längre in i skog.
Jag gillar att använda kajaken för att upptäcka små öar på inlandsvattnen där du kan slå läger, klättra upp i stenar etc.

Aqua Marina Betta är en bra uppblåsbar kajak för både nybörjare och de som vill ha något mer. Betta finns i två varianter för en eller två personer, har bra bärförmåga och glider lätt över vattnet med en strömlinjeformad form.

Betta – Uppblåsbar Kajak från Aqua Marina / Coolstuff.se

Betta är en bra kajak för expeditioner i havs- eller sötvatten, med god stabilitet och hög komfort.

För en och två personer/ Coolstuff.se
För en och två personer/ Coolstuff.se

Cascade från Aqua Marina är en smart uppblåsbar hybridbräda som är mycket stabil och lättmanövrerad. Den uppblåsbara brädan har formen av en kajak men är i grunden en SUP-bräda. Kombinationen av brädans utformning och den löstagbara stolen gör att du kan använda kajak-SUP’en på tre olika sätt.

Cascade från Aqua Marina – SUP och Kajak Hybrid / Coolstuff.se

Du kan antingen sätta fast stolen och sitta lite ovanpå kajaken och paddla. Det ger dig en bra överblick och är perfekt när du bara vill cruisa runt på vattnet.

Cascade från Aqua Marina – SUP och Kajak Hybrid / Coolstuff.se

Om du tar bort stolen och sätter dig nere i kajaken får du en ännu lägre tyngdpunkt och kan då paddla ännu snabbare. När du sitter i brunnen kan du även använda stänkskyddet och täcka över benen.

Cascade från Aqua Marina – SUP och Kajak Hybrid / Coolstuff.se

Intex Excursion Pro är en smart och stadig uppblåsbar kajak som kan användas för både fritidsresor och fiske. Excursion pro är strömlinjeformad och lämplig för enmansresor eller för två personer, den har ett avtagbart stöd i mittkonsolen där du kan fästa fiskeutrustning, ekolod och mer.

Intex Excursion Pro – För fiske och fritid / Coolstuff.se

Med en slitstark 3-lagers vinyl och förstärkt botten fram och bak kan du säkert lägga till land eller glida upp på stränderna och den tål 180 kg.

Intex Excursion Pro – För fiske och fritid / Coolstuff.se

Den levereras med två typer av köl, en standardmodell och en något kortare som kan vara trevligt att använda för expeditioner i grundare vatten eller floder.

Intex Excursion Pro – För fiske och fritid / Coolstuff.se
Intex Challenger – En prisvärd och bra modell / Coolstuff.se

För fiske och fritid

Det finns flera användningsområden för en uppblåsbar kajak, jag har till och med en mer fritidsorienterad kajak med plats för fler människor. Jag kan använda detta för att utforska små sjöar eller till och med använda i havet när förhållandena är bra.

Andra uppblåsbara kajaker som Highrider Kayak 330 är avsedda för fiske och har en otroligt bra stabilitet som också gör det möjligt att stå i kajaken medan du fiskar.

Tar lätt i vinden

En av de största nackdelarna med en uppblåsbar kajak är att den tar ljus i vinden. En sådan kajak är större i volym än en traditionell kajak med ett hårt skal och fungerar nästan som ett segel om vinden är tillräckligt stark.

Det betyder att det är lätt att börja driva med vinden och du måste arbeta extra hårt för att paddla i den riktning du vill.

Därför bör man inte använda en uppblåsbar kajak om den blåser för mycket, speciellt om det finns en havsvind vid havet, bör man vara försiktig.

På lugnt hav är en uppblåsbar kajak väldigt rolig

En bra nybörjarmodell för dig som vill använda en uppblåsbar kajak då och då är till exempel Challenger-modellen från Intex. Intex är en stor tillverkare av uppblåsbara kajaker och andra luftfyllda båtar, vilket innebär att priserna också sjunker.

Challenger – för en eller två personer / Coolstuff.se

Challenger är en strömlinjeformad modell med låg profil, lastnät framför och allt du behöver utom flytvästar ingår. Med en uppblåsbar kajak behöver du inte tänka på hur du kan lagra och bära kajaken med dig. Använd den medföljande pumpen för att blåsa upp eller tömma kajaken på nolltid. Efteråt lägger du allt i den praktiska förvaringsväskan och den är redo för nästa resa.

Challenger – för en eller två personer / Coolstuff.se

Vågor och uppblåsbar kajak

Eftersom jag aldrig är ute med kajaken om den blåser för mycket, upplever jag heller inga stora vågor, och det är kanske bara bra.

En uppblåsbar kajak fungerar bra i vågor, och du är förmodligen säker, men det känns lite riskabelt. Kajaken tenderar att ligga i sidled mellan vågorna, och om du inte arbetar aktivt för att styra in i vågorna kan jag lätt föreställa mig att du kan kantra.

Aqua Marina har också utvecklat en motor för sina uppblåsbara kajaker och uppblåsbara SUP-brädor.

Denna elmotor passar in i kölfenorna som är fästa på både SUP- bräda och de uppblåsbara kajakerna i Aqua Marina. 250W-motorn är alltså snabb att montera och gör det ännu roligare att vara på vattnet. Hastigheten justeras på armen.

Motor för SUP- bräda och kajaker från Aqua Marina / VidaXL.se

Utrymme i bagageutrymmet

Eftersom jag inte alltid har takräcken på bilen (på grund av låg höjd i garaget) är det superpraktiskt att kunna ta en uppblåsbar kajak med dig i bagageutrymmet.

Min egen uppblåsbara kajak med plats för 2 personer kan passa i en separat väska som är ungefär lika stor som en blå-ikea väska. Det betyder att du inte behöver en stor bil eller takräcke för att ta en kajak till bergen eller till sjöss.

Betoning på uppblåsbar kajak

En uppblåsbar kajak är lätt att manövrera när den är uppblåst. När den är kompakt i påsen känns kajaken å andra sidan väldigt tung, speciellt när du måste gå ett stycke ner till vattnet över tuff terräng.

En typisk vikt för en uppblåsbar kajak är 15 kg till 20 kg, beroende på vilken modell du väljer.
Jag tycker därför att jag ska byta påsen som kajaken är i för en större väska som jag kan bära på ryggen.

Traditionell kajak / Outnorth.se

Tål mycket

Jag har nu haft min egen uppblåsbara kajak i tre säsonger och har använt den både i bergsvatten och i havet. Jag är faktiskt förvånad över hur bra kvaliteten på dessa kajaker är.

Inte en gång har jag varit tvungen att lappa gummit eller få hål i kajaken. Så länge du använder sunt förnuft och undviker skarpa kanter, eller låter det gnugga mot grovt eller annat, kommer kajaken att hålla länge.

Lite invecklad

På grund av den stora storleken och bredden på en uppblåsbar kajak blir det lite knepigt att paddla. Det är inte som en vanlig kajak med tunna kanter och hårt skal, en uppblåsbar kajak är mycket bredare vilket innebär att du måste luta dig lite mer när du paddlar.

För människor med långa armar, å andra sidan, kommer problemet att bli mindre, och jag tror inte att det är ett så stort problem – det är mer en vana.

Intex Explorer K2 – Prisvärd uppblåsbar kajak / Coolstuff.se

Älskar du vatten och utomhus? Läs mer om uppblåsbar SUP för flera personer, Bärbar gasgrill! Mini Gas Grill på propan och butan och Ladda båten via solceller, smarta Solpanel för båt.