Hoppa till innehåll

Klättermattor för klättring – Crashpads för bouldering och klättring

Bouldering är en otroligt rolig hobby och en bra träning som jag själv gör mycket på sommaren. Det är ett utmärkt sätt att komma ut i naturen och samtidigt ha en bra och rolig träning.

Bouldering betyder helt enkelt att du klättrar upp stora stenar etc. utan att säkra, även om det innebär att du inte klättrar så högt, kan ett fall från till och med 1-2 meter vara både smärtsamt och potentiellt mycket farligt. Du bör därför alltid använda en droppmatta eller krockkudde när du buldrar och klättrar utan att säkra. Inte bara kommer en sådan matta att minska fallet avsevärt, men det kommer också att förhindra att du slår på baksidan av huvudet i stenar, kvistar etc. som sticker ut från marken.

En matta är viktig att använda för att förhindra fallskador

Edelrid Crux III är en stor fallmatta och stenblockmatta som är perfekt för dig som går ut och klättrar ensam eller vill ha ett större fallområde för säkerhet. Detta är mattan för dig som vill ha något av det bästa på marknaden till ett rimligt pris och ett stort fallområde. Mattan har bra hållbarhet, utmärkt stötdämpning och är lätt att bära med sig.

Edelrid Crux III Boulder Mat – Extra stor / Outnorth.se

Mattan har en 4-skikts stötdämpning som absorberar stötar och faller på ett utmärkt sätt, där basen och sidorna på mattan är gjorda av ett supertåligt, slitstarkt och vattenavvisande nylonmaterial. Mattan har också vadderade axelremmar och flera bärhandtag så att den är lätt att flytta runt. 

Edelrid Crux III Boulder Mat – Extra stor / Outnorth.se

Circuit Crashpad från Black Diamond är en lätt fallmatta som väger mindre än 4 kilo och kan bäras på baksidan med ett bekvämt midjebälte för ännu enklare transport. Mattan är prisvärd att köpa men produceras i bra material som är både slitstarka och vattenavvisande. Med sina fyrkantiga kanter är det också enkelt att sätta ihop med andra droppmattor.

Black Diamond Circuit Crash Pad / Climbing247.se
Black Diamond Circuit Crash Pad / Climbing247.se

Mad Rock Triple Madpad är en av de största fallmattorna / krockkuddarna på marknaden. Detta kan delas in i 3 delar och är utmärkt för dig som kanske studsar ensam eller som vill ha ett stort täckningsområde under dig.

Mad Rock Triple Madpad / Climbing247.se

Alto Crashpad från Petzl är en crashpad för bouldering som ger utmärkt skydd för fall tack vare trelagers skumkonstruktion. Patenterad ihopvikningssystem förlänger skummets livslängd och sparar plats vid förvaring. Breda axelband och justerbart bärsystem gör det enkelt att ta crashpaden med sig.

Alto Crashpad från Petzl /Outnorth.se

En bra fallmatta / krockkudde finns i flera prisklasser och ju mer desto bättre. Om du är två vänner som klättrar tillsammans är det en bra idé att båda investera i en höstmatta så att du kan täcka ett större område under berget du vill klättra på.

En crashpad är förutom att vara lätt att använda och lätt att bära. De flesta modeller har bärremmar så att du enkelt kan bära dem runt på ryggen och fälla ut dem så att de täcker ett större område.

Läs gärna mer om Uppblåsbar kajak – både praktisk och roligBouldering – jättekul träning i hela kroppen i naturen eller Hur man kan övervinna rädslan för att falla medan man klättrar.