Hoppa till innehåll

Hur man kan övervinna rädslan för att falla medan man klättrar

Att vara rädd för höjder är naturlig, i själva verket är min egen höjdfruktan anledningen till att jag började klättra. Men under klättring är höjdskräcken viktigt att övervinna. Själv slog jag inte hårdare än att mitt hjärta pumpade lite extra, jag kan bli ostadig i benen och svettas i händerna.

Att bli svettig i händerna är inte precis en fördel när man försöker hålla fast vid en vägg, men de som drabbas hårdare av höjdskräcken kan stelna, få tunnelsyn eller kämpa för att fortsätta.

Att vara ”ren” i huvudet, lita på repet, lita på säkerheten är viktigt för att klättra ska vara roligt, passa spännande och för att du ska kunna utnyttja potentialen som bor i dig.



Vad händer när du blir rädd?

När du grips av rädsla finns det en del av din hjärna (amygdala) som skriker åt dig, sluta! Amygdala är en del av den primära hjärnan som har hållit oss vid liv som en art i tusentals år, långt innan vi hade säkra nylonrep att hänga på.

När rädsla kommer ökar blodtrycket, hjärtfrekvensen och andningen. Blodet flödar över dina händer och armar, och din kropp förbereder sig för ”kamp eller flykt”.

Men en tredje sak kan också hända – att du helt enkelt fryser. Detta händer när du inte har styrkan att slåss eller har möjlighet att fly. Detta kan ofta hända under klättring. Du är trött, tar tag i något för hårt för livet och har svårt att tänka på ditt nästa drag. Du är också livrädd för att släppa taget, så du fryser bara.

Ofta kan man börja skaka, detta händer för att kroppen är så full av energi, utan sätt att använda den. Detta hindrar dig från att tänka klart, titta runt och dra nytta av de möjligheter du har.

Innan du klättrar

Läs upp.

Det finns ett hav av böcker och resurser om tekniker och råd inom sportpsykologi-genren, detta kan vara en bra resurs att använda om du kämpar för att tänka klart.

Skillnad mellan rädsla och risk

Något jag alltid gör, jag studerar rutten / väggen och tänker för mig själv hur riskabelt det är. Finns det några hack i väggen som kan vara smärtsamma att slå om du faller? finns det några ställen du hamnar i en pendelsvängning om du faller? Och har andra klättrat framför mig?



Tänk lite på riskerna och svåra fester, då är du bättre förberedd mentalt för prövningar under vägen. Diskutera gärna med den som ser till att han / hon kan vara bra stöd och motivation på vägen.

Om du känner att rädsla kommer längs vägen kan du rationalisera den. Du vet att detta är ett naturligt svar, du kan inte kontrollera att det händer, men du kan mildra effekten det har på dig. Om du vet att rädsla kan komma och är beredd på det, kan du också hantera det mycket bättre.

Öva på att falla

Klättra uppför väggen och fall ned från den, känn att repet, knuten och fästet passar dig. Det är inget pinsamt med att prova ett fall innan du börjar klättra högre.

Erfarenhet, upplevelse, upplevelse.

Ju mer du klättrar, desto mindre rädsla. Men det försvinner aldrig helt. Jag märkte detta efter ett års eller två paus från klättring. När jag skulle försöka för första gången på ett par år, kom denna rädsla in igen och jag kämpade för att släppa taket från väggen när jag skulle ner igen.

Föreställ dig rutten i ditt huvud

En välkänd teknik som upprepas i alla sporter, från alpin till löpning. Visualisera rutten, föreställ dig vad du ska göra. Tänk på beslut du kan behöva fatta längs vägen och andra detaljer med väggen. Tänk på hur väggen känns mot dina händer och hur solljuset kan blända dig.

Ju bättre förberedd du är, desto färre beslut måste du tänka på.

Vad du ska göra om du faller

Andetag

Lugn, stadig andning lugnar faktiskt kroppen och hjärtslag. Tänk meditation. Det ger dig också något att fokusera på medan du väntar på repet och att du själv hänger lugnt efter ett fall.

Prata med dig själv

Du kan prata högt – eller inuti ditt huvud. Berätta för dig själv att rädsla är naturlig, men repet är säkert. Eller något sådant.

Du kan också ersätta negativa tankar på vägen som ”du kommer att falla” med ”bara försök”, ”Jag är stark”, ”Jag kan göra det här”.