I Sverige är vi välsignade med ett överflöd av naturliga resurser, inklusive ett rikt utbud av bär, grönsaker, nötter, ätbara växter och svampar som vi kan skörda under olika månader. Från de tidiga vårblommorna som dyker upp när snön smälter, till de saftiga bären som pryder skogarna på sommaren, och de robusta nötterna och svampen som trivs på hösten – det finns alltid något spännande att hitta.
Våren är en tid för uppvaknande. I april börjar skogen visa tecken på liv igen, med vilda livsmedel som ramslök, maskros och kirskål dyker upp. Maj och juni bjuder på mer mångfald med bland annat smultron, gatloppor och granskott. De första bären, som jordgubbar och björnbär, börjar också mogna, vilket ger en söt belöning för de som är ivriga nog att leta efter dem.
Mars
- Vissa typer tång och alger och tidiga vårblommor som maskros och kirskål
April
- Ramslök, maskros, kirskål, nässlor, vitsippor
Maj
- Nässlor, ramslök, kirskål, gatloppor, syra, hästhov, vitsippor, strandkål
Juni
- Jordgubbar, smultron, ramslök, nässlor, gatloppor, syra, hästhov, vild sparris, björnbär (tidiga sorter), rabarber, krusbär, granskott, dill, tång och alger
Sommaren bjuder på en explosion av färger och smaker i Sverige. Juli och augusti är bärmånaderna, med ett stort utbud av bär, från blåbär och hallon till vinbär och krusbär. Detta är också den perfekta tiden för att samla vildmorot och ramslök, samt skörda havets grönsaker, som tång och alger. Augusti introducerar oss också till svampsäsongen, med läckra sorter som kantarell och karljohansvamp.
Juli
- Blåbär, hallon, vild sparris, nässlor, dill, björnbär, vinbär, svarta vinbär, krusbär, vildmorot, ramslök, lingon (tidiga sorter), hjortron (i norra områden), tång och alger
Augusti
- Äpplen, päron, plommon, blåbär, lingon, hjortron, björnbär, hallon, hasselnötter, tång och alger, kantarell, taggsvamp, karljohansvamp, trattkantarell
Hösten medför en rikedom av mogen frukt, nötter och svamp. Äpplen, päron och plommon hänger tungt på träden, medan rönnbär och fläderbär pryder buskarna. Hasselnötter kan skördas och de mogna lingonen ger en tart kontrast till höstens rikedom. Svampälskare kan njuta av en mångfaldig skörd med allt från kremlor till flugsvamp (kom ihåg, flugsvamp kräver korrekt förberedelse för att vara säker att äta). Även när vintern kommer kan vi fortfarande skörda vissa typer av tång och alger, samt några sena svampar som kremlor.
September
- Äpplen, päron, plommon, rönnbär, fläderbär, nötter, lingon, kantarell, taggsvamp, karljohansvamp, trattkantarell, kremlor, flugsvamp (ät endast med korrekt förberedelse!), taggig taggsvamp, tång och alger
Oktober
- Äpplen (sen mogna sorter), rönnbär, fläderbär, lingon, trattkantarell, karljohansvamp, kremlor, flugsvamp (ät endast med korrekt förberedelse!), taggig taggsvamp, tång och alger, Enbär
November
- Vissa typer tång och alger, och några sena svampar som kremlor, Enbär
December
- Vissa typer tång och alger, Enbär
Januari
- Vissa typer tång och alger, Enbär
Februari
- Vissa typer tång och alger
Att utforska och skörda från Sveriges naturliga skafferi är en glädjande aktivitet som hjälper oss att förstå och uppskatta vår rika, naturliga miljö. Men kom alltid ihåg att skörda med försiktighet och respekt, så att dessa resurser kan fortsätta att frodas för kommande generationer. Lycka till med skörden!
Läs gärna mer om Utforska vildmarken med de bästa löparskorna för terräng, Snabba skotrar – Elsparkcykel för dig som vill ha mer fart och Offroad elektrisk elscooter – ElSparkcykel för grus och skog.