Hoppa till innehåll

Hur man torkar kläder, skor och kläder snabbt på camping och vandring

Torka kläder och skor under vandring eller camping. Att få blöta kläder och skor händer ofta när du är på fjällvandring eller camping. Lyckligtvis finns det några bra råd om hur man torkar kläder och skor snabbt.

Spara på kläder för en solig dag om möjligt

Spara på kläder för en solig dag

Det är fullt möjligt att torka kläder och kläder när det regnar, men det bästa är att kunna torka kläderna i solen. Kontrollera därför väderprognosen och överväga om det är bäst att spara på de våta kläderna medan du väntar 1-2 dagar på solsken.

Mögel i kläderna är vanligtvis inte ett problem under så korta perioder. Formen tar vanligtvis 24 till 48 timmar att utvecklas i våta kläder. Vänd därför kläderna väl för att bli av med den värsta fukten, packa dem sedan i väskan igen och vänta på sol och gott väder.  • Använd rep eller fiskelinje för att binda en hängare mellan träd, robusta pinnar eller grenar. Vrid ihop två fiskelängder om du har mycket tunga kläder att torka.

Torka av kläder i handdukar

Oavsett om det är filtar eller handdukar du har med dig kan du snabbt absorbera det mesta av fukten från kläderna genom att rulla dina fuktiga kläder i en handduk.

  • Ta bort det mesta av fukten och lägg tvätten över handduken, helst utan att den fuktiga tvätten ligger ovanpå varandra. Rulla handduken så att den sitter ordentligt och lägg den i ryggsäcken.

När du anländer till tältplatsen för natten kan du ta ut kläderna och hänga upp dem för att torka i tältet.

Torka av kläder och skor med eld och heta stenar

Om det inte finns sol eller en bra stark vind kommer en lägereld att fungera bra för att torka kläder och skor. Häng dina kläder runt lägerelden med en fiskesnö eller rep, eller gör ett stativ med grenar och pinnar som du hittar i området.

Torka insidan av skorna med heta stenar

Ett trevligt knep för att torka skorna snabbt är att värma upp lämpliga stora stenar som du kan linda och placera i botten av skon. Värmen från stenarna torkar ut skorna effektivt och försiktigt så länge stenarna inte är för heta.

  • Torka skorna med heta stenar, hitta små stenar och placera dem bredvid elden i några minuter.
    Snarare placera dem tillräckligt långt borta från lågorna så att de värms upp med en fin ljummet, istället för att placera dem direkt på glöd. Om du placerar dem direkt på glöd, kommer stenens utsida att vara varm medan insidan av stenen blir kall.
  • Se till att dessa små stenar inte är för heta så att de skadar foder på skorna.
  • Vik in stenarna i aluminiumfolie eller något annat du har, till exempel gröna blad som du hittar i skogen innan du lägger dem i dina skor.
  • Stora platta uppvärmda stenar är också bra för att torka ut våta kläder. Vik in en uppvärmd sten i den fuktiga trasan och lämna den i tältet över natten.


Torka av kläderna i sovsäcken

Dra nytta av kroppsvärmen och torka små, fuktiga kläder i sovsäcken. Kom bara ihåg att för fuktiga kläder inte kommer att kunna torka effektivt, de kommer också att göra din sovsäck fuktig och dig själv kall.

Häng kläder och skor på ryggsäckens baksida

Knyt kläder och våta skor på ryggsäckens baksida och låt dem fladdra i vinden. Ett bra trick om du måste gå vidare och inte har tid att hänga dina kläder på en fiskelinje. Detta fungerar särskilt bra i solsken, men också på gråväderdagar.

Handvärmare från Outnorth

Torka skorna med handvärmare

Packa ett paket handvärmare – även på vår- och sommarresor. Om du får våta skor under resan kan du först torka ut den värsta fukten med en handduk eller annat torrt plagg och sedan sätta på en av dessa över natten. Handvärmarna utvecklar en kemisk reaktion som skapar bra värme som varar i 4-6 timmar, tillräckligt för att torka en sko över natten.