Hoppa till innehåll

Varför röker lägereld i ögat? och hur man fixar det

Om du är en ivrig vandrare och husbil, är chansen att du tidigare har upplevt brinnande ögon från lägereldrök. Även om vissa människor verkar ”immuna” mot lägereldrök, kommer de flesta av oss att upptäcka att det svider och att du måste gnugga. Men varför svir lägereld verkligen?

Varför lägereldrök svider i ögat

Röken från elden består av små mikroskopiska partiklar som är ganska lika stora som damm någon annanstans i huset. Lägerelden röken baseras på vad du bränner och när röken med de små partiklarna träffar ögat kommer du att få en ganska liknande reaktion som om du hade dammpartiklar i ögat (även om vi aldrig upplever det så ofta).

De små partiklarna håller fast vid fukten i dina ögon och torkar ut dem, vilket orsakar irritation och brännande känsla.Om du är riktigt nära elden, till exempel när du ska blåsa liv i den. Kan du sluta med en fast dos lägereldrök i rekyl. Denna rök känns ofta ”starkare” än om du sitter några meter bort. Denna extra starka känsla av bränning kommer från det faktum att röken från lägerelden är het när den slår dig i ögat.

Lägereldrök består av små partiklar av det du bränner

Är lägereldrök skadligt för ögat?

Även om lägereldrök kan vara irriterande och sveda i ögat, kommer den vanligtvis att försvinna på egen hand ganska snabbt. Hur mycket det svider beror bland annat på din egen smärtgräns och hur lång / hur mycket rök du har i ögat.

Ibland kan du uppleva en tunn film av partiklar i ögonen, rodnad eller att du ser lite kliande ut efter en tung dos av lägereldrök. Detta å andra sidan går vanligtvis ganska snabbt.

Bli av med lägereldrök i dina ögon snabbt

Hur bli av med lägereldrök från ögonen?
Det enklaste – och ofta snabbast – är att blinka snabbt flera gånger. Då kommer du lätt att ”skölja bort” de eldpartiklar som härrör från röken och som orsakar brännande känsla.

Andra bra tips som hjälper mot rök i ögat är att använda en ren och fuktig trasa eller vått papper för att torka runt ögonen. Sedan blir du av med alla partiklar så att de inte fortsätter att irritera ögat. Om du har ögondroppar eller ögontvätt tillgängliga i första hjälpen-kit, kommer det också att hjälpa avsevärt.