Hoppa till innehåll

Hörselskydd för jägare – Skydda hörseln effektivt vid jakt

För jakt behöver du ett bra hörselskydd som skyddar din hörsel men som samtidigt inte hämmar upplevelsen eller kommunikationen med andra. Alla höga, skarpa ljud över 140 decibel (dB) kan skada din hörsel, men de flesta pistoler 22 kaliber och större överskrider denna gräns. Stora jaktkalibrer kan till och med nå en topp på över 175dB! 
Den goda nyheten är att jägare nu har många alternativ på marknaden som ger en bra  brusreducering (NRR)  för öronen samtidigt som de upplevs som diskreta och bekväma.

Idag finns hörselskydd som både förstärker ljud och som skyddar mot ljud. Under tiden man rör sig och jagar så kan man ha hörselskydd som hjälper till att förstärka ljud så att man enkelt kan höra varenda gren som knäcks. När det sedan är dags för skottet, blockeras istället ljudet vilket är oerhört praktiskt.

Elektroniskt och prisvärt

För nya jägare som vill ha en prisvärd och säker modell finns det lite som slår 3M Peltor Headset SportTac. Denna modell erbjuder bra hörselskydd på jakt till ett rimligt pris och har förvånansvärt bra funktioner.  SportTac har en låg konstruktion så att den inte träffar kolven när den siktar.

SportTac har en aktiv ljudreglering som reagerar blixtsnabbt vid impulsljud så att hörseln skyddas när skott avlossas, inbyggda mikrofonerna förstärker också småprat och andra ljud i stereohörsel så att du kan bestämma ljudets riktning, vilket gör det mycket bekvämt för post med andra eller om du hör ljud från skogen. Med AUX -ingång kan du också ansluta jaktradio eller hundradio.

3M Peltor Headset SportTac /Outnorth.se

För dig som vill ha lite mer

En hörselskydd som ger lite extra och är säker på att pågå under flera år MSA Sordin Supreme Pro X  . Dessa prisvärda ärmar har ett NRR -betyg på 23dB med en kompressionstid på några millisekunder. Supreme Pro är formad med en urtagning så att gevärrumpan inte repar eller trycker mot hörselskyddet.

Även om hörsel genom elektroniska mikrofoner och högtalare aldrig kommer att kännas så naturligt som utan hörselskydd, gör de vattentäta mikrofonerna som fungerar samtidigt ett bra jobb med att fånga ljud från alla håll.

MSA Sordin Supreme Pro X /Outnorth.se

Den kompakta lösningen

För jägare som vill ha bra skydd i ett litet paket kommer Ep3 från Surefire att vara en mycket bra lösning. Dessa öronproppar är perfekta för jakt, men också för användning i arbetslivet och för motorcykel etc.

Surefire öronproppar för jakt och fritid / Terrang.se

Pluggarna ligger bekvämt i örat och förhindrar att pluggarna faller ut och rör sig. EP3 -öronpropparna ger två skyddsnivåer. När de är helt stängda med de färgkodade locken har pluggarna en NRR på 24dB. Pluggarna kan dock också öppnas delvis via ett litet rör som går ner i mitten av varje plugg. Denna lilla öppning släpper in lägre frekvensljud samtidigt som högfrekventa ljud som skott blockeras.

Sonic Defenders är lätta att rengöra och kan  återanvändas många gånger .

Andra fina detaljer är den kompakta väskan som enkelt passar i en ficka och möjligheten att få proppar i olika storlekar för en bättre passform. Det positiva är att EP3 -pluggarna också är tillräckligt billiga för att det inte är en stor förlust att tappa dem, men kvaliteten överträffar ändå alla engångsskum öronproppar.

Läs gärna mer om Stora tält – Tält för familjen eller stora festivaltält, Offroad elektrisk elscooter – ElSparkcykel för grus och skog och Starka elektriska skotrar med kraftfull motor.