Hoppa till innehåll

Bekväma liggunderlag – Uppblåsbara liggunderlag för vandring och camping med hög komfort

Den traditionella skumsoffan har varit en vanlig resepartner för många människor genom åren, fördelen är att den är lätt att rulla ihop, väger lite och inte kostar mycket. Men som så många människor upplever kommer en skum sovplatta inte att erbjuda den bästa eller bekvämaste liggupplevelsen, särskilt om du inte har gjort den stora förberedelsen av att välja en tältplats.

Lyckligtvis finns det många andra alternativa sovplatser där fokus på sovkomfort har blivit allt viktigare för såväl de flesta som för tillverkarna.

Hängmatta V från Klymit är en smart syntetisk isolerad liggunderlag som kan användas för bekvämt boende i en hängmatta på vår, sommar, höst och vinter. Med ett R -värde på 4,4 ligger du varm och bekväm i hängmattan året om. Den ergonomiska formen är utformad för att hålla kroppen varm och förhindra kalla fläckar från sidorna och under. Sovunderlägg kan packas ner till en liten volym och väger endast 1021 g

Hängmatta V från Klymit / Outnorth.se

Lite kort om R-värden.
R -värdet syns ofta i beskrivningen av den liggande ytan, detta går från 0 och uppåt, ju högre värde – desto bättre isolerar det mot värmeförlust till marken. En liggunderlag för sommarbruk kan då vara 1-2, medan en liggunderlag för vår, sommar och höst kan vara 2-4 (tre säsonger), R4 kan du använda året om, medan från 5 och uppåt är liggunderlaget avsedd för extrem kyla.

Therm-A-Rest Trail Lite L är ett mångsidigt och kompakt självuppblåsbart liggunderlag som erbjuder en enastående kombination av komfort och värme för tre-säsongscamping. Detta liggunderlag är framtaget med skum av premium kvalité för att leverera pålitlig värme på campingturen och konstruktionen gör att den är mycket lätt att packa ned är gjord för dig som vill ha god sovkomfort i en kompakt och lätt lösning. 

Sovplattan har en bra tjocklek som ger ökad komfort, medan konstruktionen värmer liggunderlaget med en reflekterande kärna och minimerar värmeförlust. NeoAir är en ultralätt teknik som ger låg vikt och låg förpackningsvolym. Med ett R -värde på 3,2 kan detta användas på våren, sommaren och hösten.

Therm-A-Rest Trail Lite L /Climbing247.se

DownMat Lite 5 M är en lätt liggunderlag med dunisolering och ett R -värde på 3,8, vilket gör den utmärkt att använda på sommaren, våren och hösten. Sovplattan är uppblåst med den medföljande pumpen och den är fylld med dun som minskar värmeförlusten medan luften i madrassen gör att du ligger bra och bekvämt. Sovplattans framsida har halkskyddsmaterial som gör att du och sovsäcken ligger bra utan att glida.

DownMat Lite 5 M / Outdoorexperten.se

De mest populära liggunderlag numera är uppblåsbara eller självuppblåsbara liggunderlag med luft. Dessa finns också i flera versioner, vissa är bara luftfyllda, medan andra har en kombination av dun eller är utformade så att en extra dämpningsanordning görs på insidan av liggunderlaget när du har blåst upp den.

För extra kalla nätter  har företaget Exped utvecklat en kombination av dun och luft till sitt liggunderlag. Dun är mycket komprimerbar, samtidigt som den isolerar mycket bra mot kylan. Genom att kombinera luft med dun får du en liggunderlag som är utmärkt när du övernattar på snö och is.

Dun- och luftmadrass med pump / Outnorth.se

Sådana moderna liggunderlag är inte lika prisvärda som den traditionella skumvarianten, men de kommer att ge en mycket bättre upplevelse över natten, bättre sömn och bättre isolering mot dynan så att du inte fryser. En bra liggunderlag kommer i många fall att vara lika viktig och kanske viktigare än en dyr sovsäck, då liggunderlaget ofta är det bästa skyddet mot värmeförlust till marken.

Exped SynMat HL Duo  är perfekt om ni är två personer tillsammans på en resa, detta är en dubbel liggunderlag som både är bekväm, men inte minst också välisolerad för vinter, höst och vår användning. Denna dubbla liggunderlag täcker fint hela botten av ett standardtält, vilket gör att två personer kan sova tillsammans utan det irriterande gapet som uppstår mellan liggunderlagen.

Själva liggunderlaget har god sovkomfort och är täckt med ett mönster som gör att du inte glider av mitt på natten och kan användas långt ner till temperaturer på -18 ° C.

Synmat dubbel liggunderlag / Climbing247.se

För jaktresor eller bascamp där du planerar att spendera flera dagar i rad utan att vikt är det största bekymret, är  Megamat-serien från Exped ett populärt val. Här är du extra bekväm, mjuk och varm ända ner till -48 ° C. Megamat kan också användas i bilen som en mega-bekväm madrass som fyller hela tvåmannatältet eller bagageutrymmet. Megamat finns också i en enmansvariant, om du inte behöver en dubbel liggunderlag.

Exped Megamat / Outdoorexperten.se
Exped Megamat Duo / Outdoorexperten.se
Exped Megamat / Outdoorexperten.se

Sea To Summit Selfinflate Mat Comfort Plus är en självuppblåsbar tjock liggunderlag på 8 centimeter som ger mycket bra komfort för camping och vandring. Sovplattan är lätt, kompakt och har en smart multifunktionsventil som förhindrar att mattan fylls med luft när du rullar ihop den efter användning. Tar väldigt lite plats i ryggsäcken när den rullas ihop, ungefär lika stor som en sovsäck.

Sea To Summit Selfinflate Mat Comfort Plus – Självuppblåsande liggunderlag för komfort /Outdoorexperten.se
ar väldigt lite plats i ryggsäcken när den rullas ihop /Outdoorexperten.se
Sea To Summit Selfinflate Mat Comfort Plus – Självuppblåsande liggunderlag för komfort /Outdoorexperten.se

Även om liggunderlag har blivit mer bekväma, har detta inte gått mycket längre än varken vikt eller volym, i själva verket kommer en uppblåsbar liggunderlag ofta att vara lika kompakt och ofta lättare än en skum liggunderlag, medan en självuppblåsbar liggunderlag väger en lite mer och tar mer plats än en yta du måste blåsa upp själv.

Sådana bekväma liggunderlag kan användas året runt för att få en god natts sömn, men du kommer särskilt att märka skillnaden mellan kalla vår-, höst- och vinterdagar där du kommer att uppleva en markant förbättring av både komfort och värmeupplevelse.

Synmat 7 från Exped är en liggunderlag för kalla vinternätter med ett R -värde på 4,8. Med sin tjocklek på 7 cm kommer du att ligga bra och bekvämt även när temperaturen sjunker till -17 grader. Du blåser upp Synmat 7 själv via den kompakta blåsväskan som följer med.

Synmat 7 från Exped / Climbing247.se

Läs gärna mer om Offroad elektrisk elscooter – ElSparkcykel för grus och skog, Uppblåsbar kajak – både praktisk och rolig och Campsäng för vandring och camping – Traditionella och ultralätta fältsäng.