Hoppa till innehåll

Säker dykning och simning – Hur djupt ska vattnet vara?

Dykning är en populär vattenaktivitet men kan också vara mycket riskabelt om du inte vidtar försiktighetsåtgärder. Med hög risk för nackskador, huvudskador och förlamning är det nödvändigt att vidta några försiktighetsåtgärder innan du dyker från en brygga eller berg.

Hög hastighet

Kraften och hastigheten ökar dramatiskt ju högre du hoppar. Om du till exempel hoppar från en höjd av 6 meter uppnår du en hastighet på 40 kilometer i timmen när du träffar vattnet, det säger sig självt att om du landar skev eller stör dig med fel teknik kan du orsaka allvarlig chock och skador på hjärnan, armarna och kroppen.

 • Från 1 meters höjd: 14 km / h
 • Från 2 meters höjd: 21 km / h
 • Från 4 meters höjd: 32 km / h
 • Från 8 meters höjd: 43 km / h
 • Från 16 meters höjd: 64 km / h

Även från låga höjder uppnår du hög hastighet när du träffar vattnet och skador kan lätt uppstå om du landar eller träffar vattnet felaktigt. Den största faran är dock risken att slå botten.

Hur djupt ska vattnet vara?

Vattnet ska vara tillräckligt djupt så att du är säker på att undvika att slå i botten och skada dig själv. Olympiska simbassänger har ett djup på cirka 4-5 meter under 10 meter. Det är värt att notera att professionella dykare under tävlingen kommer att rulla under vattnet i samma riktning som när de träffar vattnet, vanligtvis kommer dessa att stoppa på cirka 2,5 meters djup.

För amatörer och vanliga simmare kommer det att kräva lite övning för att bemästra sådana bromstekniker under vatten och det är förmodligen klokare att hellre se till att vattnet är tillräckligt djupt i första hand.

Minsta vattendjup för klippor från 1 meter och högre

Det finns ingen internationell standard för vattendjup över 10 meter för tävlingar, men man är överens om att ett säkert vattendjup för dykning är minst 2,5 meter vid 1 meters höjd . Om du ska dyka högre måste du öka vattendjupet. En liten tumregel är att öka vattendjupet med 0,5 meter för var 2: e höjd .

Om du till exempel ska dyka från 6 meter bör vattendjupet vara minst 4 meter.
Ett enkelt sätt att kontrollera vattendjupet är att simma ut där du kommer att slå vattnet och låta dig sjunka med benen först och en arm upp i luften.
En person som är cirka 180 cm lång med en utsträckt arm kommer att vara cirka 2,5 meter. Om den utsträckta armen går under vatten utan att träffa botten med fötterna kommer djupet i det området att ligga inom miniminivån 2,5 meter.

Små regler att komma ihåg

 • Ett viktigt tips är att först hoppa i nageln med benen först för att kontrollera djupet. Ha en liten böj i benen så att du kan få chocken om du skulle träffa botten.
 • Dyk aldrig ensam.
 • Kontrollera vattnet innan du hoppar, simma / dyka runt och känn djupet och leta efter hinder.
 • Dyk in i klart vatten så att du kan se stenar, kvistar etc. under vatten.
 • Undvik alkohol vid simning eller dykning.
 • Dyk aldrig i en vanlig huspool som inte är speciellt gjord för dykning. Enligt Amerikanska Röda Korset uppstår 40% av alla ryggmärgsskador under sådana fall.