Hoppa till innehåll

Tips för att värma ett tält på vintern, hösten och våren

Här kan du hitta tips på hur man värmer ett tält för camping på kalla nätter, höst, vår eller vinter.

Det finns flera olika metoder och produkter för att få värmen i ett tält och undvika att frysa på natten, men främst alla metoder involverar antingen isolering eller skapande av värme. Här kommer vi att titta på olika sätt att få ett varmt och bra tält.

Isolera väl och värm tältet i förväg

Självuppblåsande sovplatta från Thermarest / Outnorth

För lite kyliga nätter räcker det ofta att värma tältet i god tid innan man kryper in i sovsäcken. Om du också använder en av de luftisolerade underlagen från Thermarest kan du vanligtvis hålla värmen i en bra sovsäck.

Att stå upp från den kalla marken kommer att göra mycket för att hålla dig varm. De luftisolerade Thermarest-underlagen finns i flera modeller, varav de flesta är självuppblåsande och tar lite plats i ryggsäcken. Om du planerar att slå läger på kalla vinternätter eller över snö / is bör du välja en sovplatta med så högt R-värde som möjligt.

Downmat Exped är designad ner till 38 minus och är fylld med dun och luft / Outnorth

Att placera en liten spis eller propanbrännare i tältet en halvtimme – en timme innan du går och lägger dig i sovsäcken ska du kunna värma upp material, sovsäckar och utrustning inuti tältet så att dessa kan hjälpa till att hålla värmen i några timmar .

Det är välkänt att en propanbrännare avger CO2 och Co-gas och därför bör användas med försiktighet, inte när du sover och har tillräcklig ventilation. En annan fråga att tänka på är att propan släpper ut mycket fukt när det brinner. Denna fukt kondenserar snabbt på tältets ytterväggar och gör utrustning och sovsäckar fuktiga och känns kallare än nödvändigt.

Stora och bekväma tält

Ett alternativ till ett kalltält kan vara ett av dessa stora tält där du ofta har möjlighet att placera spis och värme. 

Heta stenar

Heta stenar fungerar som ett värmemagasin och kan användas till så många saker

I inlägget om hur man torkar kläder på en resa berättade jag om tipset genom att använda heta stenar insvept i handdukar för att torka fuktiga skor eller kläder. Heta stenar har också många andra användningsområden och fördelar.

En uppvärmd sten fungerar som en slags värmebatteri som långsamt avger värme till omgivningen utan rök eller eld.

Lägg några stenar bredvid lägerelden och låt dem absorbera värmen i ett par timmar medan du lagar mat och njuter. Några minuter innan du lägger dig kan du ta dem åt sidan och låta ytterkanterna svalna.

Du kan använda dessa på flera sätt för att få värme i tältet, du kan till exempel lägga dem längs insidan av tältet för att avge värme, till exempel i alla hörn av tältet. Se till att dessa är isolerade från marken och inte kan bränna hål i tältväven på något sätt.
Du kan också linda dem i handdukar i botten av sovsäcken eller i skor för att torka över natten om de inte är för heta.

Ett annat tips jag känner till är att värma upp många stenar och gräva ett hål i marken medan dessa värms upp. När stenarna är goda och varma kan du lägga dem i hålet, täcka dem med lite jord och flytta tältet över. Detta är tänkt att hjälpa temperaturen i tältet, men är en ganska mödosam process.

Kemiska påsar

Kemiska väskor eller handvärmare är superpraktiska att ta med sig i ryggsäcken på resan. Du kan lägga dessa enkla och prisvärda små väskor i botten av skorna, inuti jackan eller i botten av sovsäcken för att ge lite extra värme på kalla nätter.

Andra tips för att hålla dig varm

  • Använd en första hjälpen filt runt dig eller till och med hänga upp den i tältduken med den glänsande sidan nedåt med hjälp av tejp. Filten reflekterar värmestrålar och hjälper dig att hålla dig varm.
  • Investera i en bra sovsäck, dunsovsäckar är utomordentligt bra på vintern, men bli inte fuktiga. Tänd därför inte med propan / primus som släpper ut fukt och undvik att andas ner i den nedre sovsäcken.
  • Sov aldrig med fuktiga kläder.
  • Ät en varm måltid före sänggåendet.
  • Undvik att dricka före sänggåendet så att du inte behöver stå upp på natten för att kissa. Om du å andra sidan känner lust, är det bäst att komma på toaletten. Att hålla urinen varm i kroppen kräver mycket energi.