Hoppa till innehåll

Hur man lär sig carving med skidor – carving för nybörjare

På skidåkningsspråket betyder snidning att man använder skidkanterna för att skära en mjuk stig genom snön utan att bromsa eller glida vid varje sväng. Det är en naturlig utveckling efter att ha lärt sig grundläggande plöjning och enkla svängar.

Med snidskidor har det blivit lättare att svänga elegant nedför alpinbackarna än någonsin tidigare.

Stå rätt

För att skära bra ska du stå i en position där höfter, knän och anklar är något böjda, med benen en axelbredd från varandra. Armarna ska vara lätt utsträckta och du ska hålla stängerna framför kroppen i en avslappnad position.

Låt skidorna fungera

Var inte rädd för hastighet. Så länge du rör dig tillräckligt snabbt kommer centrifugalkraften och dina kroppsrörelser att göra jobbet åt dig. Du börjar svängen med att flytta vikten till insidan av din yttre skidor. Här använder du knän och fotleder för att flytta kroppsvikt, det är inte nödvändigt att vrida överkroppen.

Öva på att flytta din kroppsvikt

Motion gör perfekt! Försök att peka med en arm mot himlen, medan den andra armen rör vid skidkängan. Genom att öva detta lär du dig att flytta din kroppsvikt på ett kontrollerat sätt.

Lär dig att betona skidorna

Moderna snidskidor kommer med hjälp av centrifugalkraft och hastighet att driva dig in i svängen. För att kompensera för denna kraft och undvika att falla i sidled ska du försiktigt trycka ena sidan av höfterna mot böjningen medan du vrider tillbaka den andra sidan. Försök att föreställa dig en motorcyklist som lutar sig mot en böj.

Undvik vanliga carving misstag

Om du lägger för mycket vikt på den inre skidan, kommer det att skjuta dig ner i svängen, vilket gör det svårt att hålla balansen. Öva på att lyfta den inre skidan helt från marken så att du kan öva på att ta bort vikten från en av skidorna. Så småningom kan du öva på att ta stora naturliga svängar utan att glida.