Hoppa till innehåll

Hur länge ska paddel-åran vara?

Det verkar finnas lika många olika sätt att välja en paddel som det finns paddlare. Här är några tips som hjälper dig att välja rätt paddelstorlek.

En bra paddel i rätt storlek kommer att vara till stor hjälp när du kan trycka den i vattnet med stor kraft, medan kroppen fortfarande är i en bekväm position. Detta gör att du kan röra dig genom vattnet effektivt, med precision och uthållighet.Kanot – Raka åror

  • Sitt i kanoten på platt vatten och mät avståndet från dina ögon till sätet i kanoten.
  • Mät sedan avståndet från sätet till vattenlinjen.
  • Lägg sedan till längden på själva bladet (eftersom dessa varierar mycket beroende på modell och typ)

Om du mäter dessa längder har du en bra utgångspunkt för att hitta det perfekta kanotåret för dig.
På samma gång, kom ihåg att vara uppmärksam på platsen, personer som paddlar på baksidan av kanoten kan föredra något kortare åror, medan människor som paddlar fram kanske föredrar en åra med något längre axel.

Kanot – vriden åra

Vridna åror utvecklades för snabbhet och effektivitet för tävlingar. Dessa knivar sitter på stammen i en vinkel på 7-14 grader och skär lättare i vattnet. De är dock inte idealiska för flodpaddling eller forsar som kräver god manövrerbarhet.

Vridna kanoter är vanligtvis 5-6 cm kortare än raka åror.

Rafting åror – Strikes & River paddling

Åren för paddling och forsar är normalt lite längre än kanoter. Denna extra längd hjälper till att skapa extra avstånd till vattnet, hur länge de är beror på positionen du har i båten.

  • För att paddla i aktern, stå på plan mark och mät från marken till mitten av bröstet.
  • För paddling framför, mät från marken till kragbenet.

Kajaktur

Mellan kategorierna havskajak och fritidskajak hittar du turnékajakerna. Längden på åren du ska välja beror på kajakens bredd och din paddelstil, låg eller hög vinkel.

Lågvinklad paddelstil

Styrning med låg åra är den vanligaste paddelstilen i en turkajak. Det är en avslappnad stil som låter dig paddla stora avstånd utan att vara utmattande.Hög vinklad paddelstil

Högårspaddestil är med vertikal och aggressiv, detta ger mer kraft och manövrerbarhet. Högre paddelfrekvens och mer användning av teknik för krävande förhållanden.

Din längdKajakbreddCirka skovellängd
150 – 175 cm40 – 60cm220 – 230cm
165 – 190cm58 – 65cm230 – 240 cm
Över 190 cmÖver 65 cm240 – 250cm

Använd den här översikten för att hitta din startpunkt. När du har paddlat ett tag kan du finjustera dig till din perfekta paddel. Om du har en vevaxel (vener som är böjda på strategiska platser) kan du subtrahera cirka 10 cm.

Kajakpaddling – Flodkajakpaddling

Att välja rätt åra för kajakpaddling beror mycket på var du tänker paddla mest. För de flesta användningar i floder kommer en längre åra att ha många fördelar, för att spela i forsar och vattendrag kommer kortare åror att ge bättre spelrum och vara roligare att använda.

Pillängd för aktiv flodpaddling

Din längdCirka skovellängd
Under 155 cm188 – 194 cm
150 – 175 cm191 – 197 cm
Över 170 cm194 – 203 cm

Åralängd för rekreation och uppblåsbar kajak

Din längdCirka skovellängd
Under 155 cm220 cm
150 – 175 cm230 cm
Över 170 cm240 cm

Korrekt åralängd för SUP

För SUP finns det flera olika åsikter om hur du hittar din perfekta paddel. Här är några grundläggande tips som hjälper dig att komma igång, och som med alla våra tips kommer du att kunna finjustera dig själv över tiden.

  • Stå på en plan yta och lyft händerna rakt upp över huvudet.
  • Mät avståndet från golvet till handleden.

Detta råd ger dig en bra indikation på hur länge du behöver för ett SUP-board. Om du paddlar mer aktivt och kortare resor kan du ofta välja en något kortare åra, för längre resor blir en lång SUP-åra bekvämare.